Τα μελιτογόνα έντομα της Ελάτης. Η περίπτωση της Ευρυτανίας
Περίληψη
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το 70% της συνολικής παραγωγής μελιού σταθερά σε ετήσια βάση, προέρχεται από μελιτώδεις εκκρίσεις εντόμων, τα οποία παρασιτούν σε κωνοφόρα Το 90% της παραπάνω ποσότητας προέρχεται από τις μελιτώδεις εκκρίσεις του Marchalίna hellenίca, Hemiptera, Margarodidae, που παρασιτεί σε διάφορα είδη του γένους Pinus spp. (κν. πεύκη), ενώ το υπόλοιπο από τις μελιτώδεις εκκρίσεις εντόμων που παρασιτούν στα είδη του γένους Abies spp (κν. ελάτη) που υπάρχουν στην Ελλάδα (Σαντάς, 1983).
Τα μελιτογόνα έντομα που παρασιτούν στο έλατο σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας παράγουν μελίτωμα, η ποσότητα του οποίου δεν είναι σταθερή ούτε προβλέψιμη, τόσο ανάμεσα σε περιοχές του ίδιου ορεινού όγκου, όσο και από χρονιά σε χρονιά.
Οι μελισσοκόμοι, στηριζόμενοι αποκλειστικά στην εμπειρία τους, προβαίνουν σε μεταφορές μεγάλης κλίμακας, οι οποίες αρκετές φορές αποβαίνουν άσκοπες αλλά και οικονομικά επιζήμιες, αυξάνοντας το ήδη υψηλό κόστος παραγωγής μελιού. Αιτία αυτής της κατάστασης αποτελεί το κενό γνώσης που υπάρχει σχετικά με τη βιολογία και οικολογία των μελιτογόνων εντόμων του ελάτου και των παραγόντων, καιρικών φαινομένων, φυσικών εχθρών κ.α., που την επηρεάζουν.