Skip to content
26ο Συνέδριο της Ε.Ε.Ε.Ο. Καλαμάτα
Ανάλυση του Δείκτη “αποκαλυφθέντος συγκριτικού πλεονεκτήματος” των αγροτικών κλάδων στην Ελλάδα (2000-2012)

Περίληψη

Η απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου, μέσα από την κατάργηση των ορίων των αγορών μεταξύ των κρατών και την εφαρμογή προτιμησιακών εμπορικών συμφωνιών, καθώς και η ανάπτυξη της παγκοσμιοποίησης συνέβαλαν στην ενίσχυση του ανταγωνισμού που παρατηρείται στις αγορές, σε γεωγραφικό αλλά και σε τομεακό επίπεδο. Έτσι η μέτρηση της ανταγωνιστικότητας γίνεται πεδίο αναλύσεων τόσο από φορείς της αγοράς, όσο και από θεσμούς της οικονομικής πολιτικής. Η ανάλυση της ανταγωνιστικότητας με βάση μεμονωμένους δείκτες, όπως το κόστος, η τιμή ή η ποιότητα, δεν αποτελεί ικανοποιητικό εργαλείο για την πρόβλεψη των αποτελεσμάτων της εμπορικής πολιτικής, είτε αυτό αφορά το κράτος, είτε έναν παραγωγικό κλάδο ή μια επιχείρηση, πολύ δε μάλλον την αναπτυξιακή τους διαδικασία. Η ανταγωνιστικότητα ενός οικονομικού κλάδου, όπως η γεωργία ή τα τρόφιμα, εστιάζουν το ενδιαφέρον στο επίπεδο και στις μεταβολές του εμπορικού ισοζυγίου ή/και στις επιδόσεις των επιχειρήσεων του κλάδου. Έτσι τα βασικά δεδομένα της ανάλυσης της ανταγωνιστικότητας ενός κλάδου της γεωργίας προέρχεται από τα στοιχείο που προκύπτουν από το εμπορικό ισοζύγιο.
Στην παρούσα εργασία αναλύεται η ανταγωνιστικότητα βασικών αγροτικών κλάδων της Ελλάδας σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, με τη χρησιμοποίηση του δείκτη «αποκαλυφθέντος» συγκριτικού πλεονεκτήματος (Revealed Comparative Advantage, RCA) για τη χρονική περίοδο 2000-2012. Η αξιολόγηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της Ελλάδας με βάση τον αποκαλούμενο δείκτη Balassa χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει εάν μια χώρα έχει «αποκαλυφθέν» συγκριτικό πλεονέκτημα (RCA). Επίσης αναλύεται η ανταγωνιστικότητα έναντι δύο βαλκανικών χωρών, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Οι δύο αυτές χώρες επιλέχθηκαν με το σκεπτικό ότι είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – άρα οι εμπορικές συναλλαγές γίνονται χωρίς περιορισμούς – και ότι γειτνιάζουν με την Ελλάδα, γεγονός που διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές. Τέλος αυτές οι χώρες βρίσκονται σε μια συνεχή άνοδο του βιοτικού τους επιπέδου, το οποίο έχει επίδραση στις καταναλωτικές τους συνήθειες.
Η πρόοδος και η μακροχρόνια ανταγωνιστικότητά της γεωργίας δεν σχετίζεται τόσο με βραχυχρόνιες παραμέτρους, όπως οι τιμές ή το κόστος των εισροών, αλλά με την παραγωγικότητα και την οργάνωση σε επίπεδο γεωργικών εκμεταλλεύσεων και σε επίπεδο κράτους. Πέρα από την ποσότητα του προϊόντος, τον φυσικό πλούτο των περιοχών και τις τεχνολογίες μείωσης του κόστους, περισσότερο προσοχή δίνεται στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους, στην ποιότητα, στις υπηρεσίες που προσφέρουν και σε άλλους «εκτός τιμής» παράγοντες.
Για μια χώρα, όπως η Ελλάδα, ενταγμένη σε ένα βασικά οικονομικό διεθνή οργανισμό, την Ευρωπαϊκή Ένωση, με πλήρως ανοικτή οικονομία και άρα αντιμέτωπη με τις εξελίξεις του μεταβαλλόμενου διεθνούς περιβάλλοντος, η ανάλυση της ανταγωνιστικότητας των επιμέρους κλάδων της οικονομίας δεν παύει να είναι επίκαιρη και σημαντική. Η μέτρηση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα, χρησιμοποιείται για να αναδειχτούν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του, ούτως ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο διορθωτικών κινήσεων, εάν χρειάζονται, και προτάσεων για το μέλλον.

Πληροφορίες

Πλήρης Τίτλος  
DOI 
Ημερομηνία Δημοσίευσης  
Περιοδικό/Συνέδριο  
Ανάλυση του Δείκτη "αποκαλυφθέντος συγκριτικού πλεονεκτήματος" των αγροτικών κλάδων στην Ελλάδα (2000-20012)
-
2013-10-18
26ο Συνέδριο της Ε.Ε.Ε.Ο. Καλαμάτα